tisdag 13 november 2012

Medlemsmöte - vad och varför?

Nu på torsdag den 15 november är det dags för det årliga medlemsmötet i klubbvillan med start klockan 19. Men vad är egentligen ett medlemsmöte - och varför ska man ha det? Här följer en rad frågor och svar som kan vara nyttiga att veta.

Medlemsmöte - vad är det?

Svar: Det kallas enligt stadgarna för ett föreningsmöte men vi har valt att kalla det medlemsmöte för att man inte ska blanda ihop det med årsmötet i januari. Ett medlemsmöte inträffar en gång om året, nästan alltid en torsdag i november, och då ska det väljas in folk i sektionerna Dam, Herr och Ungdom. Ett par veckor innan mötet ska eventuella avsägelser vara inne, samtidigt som föreningen jobbar för att ersätta och utveckla sektionerna med nya ledamöter. Som namnet antyder är mötet öppet för samtliga medlemmar i föreningen.

Okej, okej, men är det ett långtråkigt och dammigt fyratimmarsmöte där man inte kan enas om beslut kring något som helst?

Svar: Inte alls. Snarare hinner man knappt dricka sitt kaffe innan mötet slutat. Eftersom övriga sektioner avhandlas på årsmötet går detta mötet alltid relativt snabbt, oftast tar det inte längre än 15 minuter. Nämnde vi förresten att vi bjuder på kaffe?

Om jag har frågor till styrelsen, vad gör jag då?

Svar: Är det information, gärna smicker, eller något som inte är av ekonomisk karaktär så är du välkommen att föra din talan under punkten "övriga frågor" som är efter sektionsvalen. Om det är något som är beslutsfattande så kräver det dock att man lämnar in till styrelsen i god tid innan, så vi rekommenderar att du i så fall knåpar ihop något till årsmötet i januari i stället.

Varför ska jag gå på ett medlemsmöte?

Svar: Som styrelseledamot har du en chans att visa vem du är för medlemmarna, därför ska du gå. Som ny sektionsledamot får du en möjlighet att skapa kontakt med styrelsen samtidigt som medlemmarna får ett ansikte på dig, och som "vanlig" medlem får du här en inblick i hur sektionerna ser ut, samtidigt som vi öppnar upp för dialog efter mötet. För när allt kommer till allt är det ju trevligt bara att träffas, eller hur?

Hur ser medlemsmötets framtid ut?

Svar: Den är oviss. På senaste styrelsemötet lyftes frågan att lägga ned medlemsmötet och antingen integrera sektionsvalen i årsmötet eller ta bort sektionerna helt och göra det till arbetsgrupper i stället där sektionsordförande i stället blir styrelseledamot, men att sektionerna inte längre finns på "papper". Det är dock en fråga som ligger längre fram i tiden, då det krävs ett par rejäla stadgeändringar, men det är ingen hemlighet att medlemsmötena sällan är välbesökta och att sektionerna har svårt att locka nya ledamöter, just kanske för att ordet "sektion" känns rätt så tungt.

Vad tycker ni själv om medlemsmötets och sektionernas framtid?

Med förhoppningar om att vi ses på torsdag klockan 19 i klubbvillan

Sören Simonsen, styrelseledamot i Köpingebro IF

***

Frågor eller funderingar? Maila oss på kif1927@gmail.com eller skriv en kommentar under inlägget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar